Galénův odkaz - Galéne vypravuj

Dnes je čtvrtek 18.04.2024










TEREZA vítězí i zlobí

     Vítězí v mezinárodnosti a internetových stycích. Dává dětem světově vyškolené učitele, peníze z ministerstev a USA. Je v tom jedinečná a nenahraditelná. Věrna duchu "československé domácnosti" nazvala své milované centrum Labyrintem světa a rájem srdce podle učitele národů našeho Jana Amosa Komenského, a to absolutním přestavěním starého baráku ve Stínadlech (to zase podle literatury Jaroslava Foglara-Jestřába) uvnitř v moderní palác výuky o přírodě, její ochraně na základě vědecké důkladnosti a podle touhy opravdového lidského srdce.


     Tlumočí věhlasný návrh amerického viceprezidenta Al Gora z r. 1994 pod názvem GLOBE, který přijalo už 112 zemí světa, z nichž 89 už zahájilo realizaci tohoto programu, mezi prvními Československá republika (nyní Česká), a to v čele všech institucí a podpůrných ústavů i soukr. podnikatelů z iniciativy TEREZY, sdružení pro ekologickou výchovu.


     Tereza během svého pětiletého úsilí vyhlásila desítky projektů, o nichž jsme tiskli zprávy a zprávičky v minulých ročnících Patera PÉ a z nichž jeden nový nás zajímá nejvíce. Má jméno "Les ve škole a škola v lese". Báječné! Přihlásilo se do něj už 200 skupin, povětšinou školních.


     Snad se tím napraví nedostatek, kterým nás TEREZA zlobí. Ona totiž původně vznikla z tábořících a stanujících oddílů s velkým počtem výprav do terénů našich lesů a ostatní přírody. Nyní se stále více stahuje do laboratoří, ústavů a učeben, nanejvýš do městských a zejména venkovských zahrádek, kde se pěstují pokusné a k měření nejvhodnější rostliny, mechy a živé či technické hmoty. I tak dobře, velmi dobře, ovšem v nebezpečí vlézt rolex replica do jednostrannosti se dostává každý, kdo pro odbornost-specializaci zapomíná na všestrannost, do které patří dnes už i umění plavat, stanovat a podávat i výkony tělesné zdatnosti...I proto máme 5PÉ!


     Jistěže vyrovnat toto mohou skauti, tomíci, pionýři, brontosauři, Duha a další organizace. My však úplnost všestrannosti přejeme i Tereze. Držíme jí palce i v jiné záležitosti (to se podivíte): Blíží se prezidentské volby v USA. Navržen za prezidenta je i AL GORE. Ekologové světa se bojí, že nebude-li zvolen, padnou pro ně bohaté dotace od americké vlády a projekt GLOBE že bude oslaben. Co zbývá? Asi volit (Američanům přát volbu) právě tohoto člověka, který je po léta učil ekologicky myslet a jednat.



Přidání komentáře k článku TEREZA vítězí i zlobí



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2013 2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.