Galénův odkaz - Galéne vypravuj

Dnes je úterý 19.03.2024










Březové lístky zázračným pojítkem mezi mládím a stářím

Březové lístky mají 9 juniorských a 3 seniorské barvy. Jednotlivé barvy a stupně byly uveřejněny v pedagogické a sebevýchovné revue "PATERO PÉ" (v 21. čísle r. 1998), v "JUNIVERZU II" z r. 1997 i v dalších časopisech.

Řešily se i spory. Někdo uděluje rychle, jiný pomalu. Nejcennější je vlastní poznání jednak ze studia literatury, zejména však z praxe, kde se každý sebemenší záchvěv povrchnosti nevyplatí a hru kazí. Mnozí, kteří určitá nebezpečí rozeznali, opravili své postupy a VPH (velká pedagogická hra) nabývá na kvalitě i oblibě.

Hra se také hraje už 35 let, její zárody však sahají až do letopočtu 1930. Zestárlí nositelé téměř nemohli na nohy nebo jim příliš bušilo srdce, ale vždy je někdo podepřel a stál o to dovědět se nějakou zkušenost - i od toho nejstaršího kmeta či nejváženější pramáti oddílového či jiného klanu, rodu nebo regionu. Dvacet tisíc nositelů BL - to je síla! Vazba mezi mláďátky a stařešinami velkohory je audemars piguet replica tak srdečná, věrná a upřímná, že by snad v budoucnosti nemusely být sirotčince ani starobince (čili moderně řečeno stacionáře a domovY nejrůznějších druhů - samozřejmě dobře že jsou, netvoří se všude tak nádherné vztahy mezi mládím a stářím). Hluboce zajímavé a užitečné jsou ty zkušenosti, které přecházejí i do nepokrevních, tedy do myšlenkové a citové příbuznosti! Dokladem je Karel Líba, Jenda Galén Šimáně, Mirka Bobřice Šimarová a další, další.

K sporům patřívalo postavení nositelů čestných BL. Nejmladší hájili názor, že dík a čest stačí, do hry se čestní s nějakou podpisovou silou nezařazovali. Sami nejstarší však svým čestným bratřím a sestrám připisovali podpisovou hodnotu "6", tedy přesně na poloviční cestě od zeleného BL k zlatému. Však to zdůrazňuje i větší formát, zubatý zelený okraj lístku doplňuje barva zlatá celého vnitřního osrdí emblému. Obě rozporné strany se totiž v roce 1999 pochopily, smířily a uznávají obojí možnost: Jak "0" pro ty, kteří už nechtějí hrát a podpisovat, tak "6" pro opačné dychtivce, kteří svým mladším nástupcům mají ještě síly radit a chuť podpisovat se, jestliže adepty někdo představí - ať už osobně tváří v tvář nebo na hezkých dokladech, kde je životopisná zásluha mladého nadšence vyjádřena písemně. Zásluhu o smír má Nemo, Kolčava, Cvrček a další přísní a nesmiřitelní. Udobření nastalo na C-VVZ Most v listopadu 1999, takže od nového letopočtu 2000 a pak do nového století a tisíciletí se vstupuje už bez schizmatu a bez rozdělujících zádrhelů. Smířili se kříž s kalichem, voda s ohněm, zemička se silami vesmíru....



Přidání komentáře k článku Březové lístky zázračným pojítkem mezi mládím a stářím



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2013 2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.