Galénův odkaz - Galéne vypravuj

Dnes je pátek 19.04.2024










Olympané a Březové lístky

Galén

2013-03-08

Archív

Přečteno: 4821

Komentářů: 0


Tento článek publikoval Galén v Magazínu eKamarád 4. 1. 2001.


Nositelé Březových lístků se sešli v lednu 2001 v Bělči nad Orlicí, aby jak jsou zvyklí, jednou do roka projednali vše to nejdůležitější. Letos to bylo 10 hlavních úkolů a 50 rozhodnutí v "různém" jako je podepisování udělovacích blanketů pro nejvyšší nositele. Březové lístky mají 9 barev z přírody a 3 barvy olympijské: bronzovou, stříbrnou a zlatou. Každý může během svého mladého života i potom dál stoupat od zeleného stupně - startovního až po devátý nejvyšší pro juniory! Oba nejvyšší se v minulém týdnu udělily.

Zlatý pro téměř osmdesátiletého vynikajícího skauta bratra Jiřího Flouska, kterému všichni důvěrně říkáme Kamzík. Tu přezdívku dostal jako chlapec - vlče na kamzičím palouku v lesích kolem Hronova a Návhoda. Už v šedesátých letech odevzdal br. náčelník československého Junáka Dr. Rudolf Plajner též jednomu vlčeti se žlutým šátkem vyznamenání za statečnost, za záchranu života o něco mladšímu kamarádu, který málem utonul. Kamzík byl při tom už jako šedovlasý skautský vůdce. A od té doby udělil už na 170 Březových lístků statečným lidem i za ilegální lesní školy, za přísnou ochranu přírody a za vynikající činy v různých oborech.

On tedy z vyznamenávání nevyšel, nu a proto v neděli 28. ledna 2001 přijela do Hronova vyžehledá delegace v krojích i v civilech a dekorovala ho zlatým Březovým lístkem k jeho velké radosti i k velkému potěšení jeho manželky, též od mládí skautky s přezdívkou Pampeliška.

Delegace byla sestavena nejen z junáků, ale také z dalších sdružení dětí hublot replica a mládeže. To protože Březové lístky jsou meziorganizačním oceněním a pomáhají nám tmelit rozrůzněná přátelství včetně boje proti bývalým nepřátelstvím, jaké jsme dlouho a dlouho prožívali se sousedním Německem. To nepřátelstvé mizí jako tající sníh. Však také děti a mládež se o to ze všech sil přičiňují.

Mladé lidi zastupoval v delegaci Aleš Cepek - Kšanďák, který též vystoupal všechny předešlé přírodní barvy Březových lístků a hned vedle Kamzíka dostal nejvyšší 9. stupeň březového ocenění.
 
Zprávu vám posílá Jan Galén Šimáně, šťastný, že už není sám spolu s Bobřicí z Krnova a že ke dvěma nositelům po br. Plajnerovi a Foglarovi, jimiž zlatá řada začínala, se dožil této pocty i hronovský Kamzík.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2013 2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.